Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Μια άλλη εκδοχή της Κρίσης…

14/3/2011

Ηλίας Καραβόλιας


Το σύμπτωμα της καταρρέουσας οικονομίας ,δεν είναι τίποτα άλλο,παρά το σύμπτωμα της νευρωτικής συλλογικής μας ταυτότητας.
Η ελληνική οικονομία, δεν πέρασε ποτέ απο το βρεφικό σταδιο του… Καθρέφτη, ωστε να τρομάξει μπροστα στον μεγάλο Άλλο (Παγκοσμιοποίηση) όπως μας διδάσκει η Κοινωνική Ψυχολογία ( όσοι διαβάζουν αναγκαστικά αυτές τις εποχές Freud-Lacan, καταλαβαίνουν)

Ας το ομολογήσουμε :δεν έχει η νεοελληνική ιδιοσυγκρασία καμία σχέση με την κοινή προσπάθεια αλλά μόνο με την εξατομικευμένη-οχι ατομική-επιχειρηματικότητα Αλλά ‘ελεύθερη αγορά’ δεν είναι αυτό το νοσηρό φαινόμενο της μανιακής ιδρυσης επιχειρήσεων απο όλους για όλα
Η ελληνική οικονομία δεν είναι ο μεγάλος ασθενής: είναι το φυσιολογικό σύμπτωμα της νευρωτικής νεοελληνικής κοινωνίας. Η υψηλή διαφθορά, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα ,το ΑΕΠ, η ανάπτυξη, αποτελούν τα τελευταία ζητουμενα στο μυαλό όλων.Η χώρα δεν είναι αυτό που μας δείχνουν τα ΜΜΕ: η Ελλάδα , πάσχει απο νεύρωση επιτυχίας και σχεδόν όλοι, ζουν για να συμμετέχουν στο σύμπτωμα!
Στις 8 κάθε βράδυ, θα ξανακαθήσουμε κάπως ψευδαισθητικά πάλι, στο ντιβάνι της μεταβίβασης : οι ισχυροι νευρωτικοί της εξουσίας θα μας φλομώσουν με τα συμπτώματα της μαζικής προσπάθειας...

Μεταξύ μας τώρα : η χώρα δεν είναι ''θησαυρός'' για ξένα συμφέροντα και γι αυτό δεν θα απαξιωθεί ( ωστε να την κατέχουν φθηνά.) Ούτε είμαστε τόσο πολύ στοχοποιημένοι σαν λαος απο διεθνή γεωπολιτικά συμφέροντα ( ανθελληνισμό στην ....φαντασία μας έχουμε! ) Ουδείς ασχολειται σοβαρά μαζί μας. Γι αυτο και δεν θα μας βουλιάξουν στον πάτο αλλά θα μας αφησουν στη τυχη μας.Μπηκαμε με ακομψο τρόπο στον καπιταλισμό( σοβιετικές λογικές και .....αριστεροπλουτισμός ηταν τα κυρίαρχα που καλιέργησε ο Ανδρέας Παπανδρεόυ ) και οι συνέπειες της εφαρμογής κλειστο- φιλελεύθερου μοντέλου οικονομίας, φαίνονται σήμερα .
Και αν τύχει και μας ξανα-υποτιμήσουν, ξέρουμε όλοι τι θα πούμε: ότι η διεθνής των κερδοσκόπων έδρασε και πάλι ωστε να μειωθεί η φερεγγυότητα του ελληνικού δημοσίου και να πέσει κατηγορία ο δείκτης βιωσιμότητας του εθνικού μας προιόντος ! (αυτό παράγουμε:δημόσιο χρέος)!


Είναι όμως αλήθεια ότι στην καρδιά του αδυσώπητου trading oμολόγων/χρέους, εμφανίζεται πάντα και μια απόφαση των ''δικαστών'' του αγορών, που για δεκαετίες έθρεφαν δικτατορίες σε φτωχές κοινωνίες και πλέον τώρα θρέφουν με κέρδη και ...ποντάκια στα spreads ,τους κατόχους και τους dealers της νέας μεγάλης μπίζνας: των δημοσίων χρεών .
Εμείς όμως, ζούμε εδώ και 1,5 χρόνο - ίσως και παραπάνω- σε μια κατάσταση όπου απειλείται με πτώχευση μια χώρα χωρίς ωράριο , της μποτιλιαρισμένης μόνιμα παραλιακής οδού σε κάθε μικρή Αθήνα που φτιάχτηκε μεταπολιτευτικά, κα των γεμάτων καφέ και των ξενυχτάδικων…

Τι τους λέμε όλους που θέλουν να μας βάλουν σε καλούπι ;

΄΄Δεν πτοούμαστε κύριοι! Πτωχεύστε μας! Κανείς στον κόσμο σαν εμάς δεν ξέρει οτι η ...φτώχεια θέλει καλοπέραση!

Εμείς, ακόμη και αν μάς στείλετε σε ΒΒΒ-- και κάτω απο το μηδέν δηλαδή- πάλι πρώτο τραπέζι θα καθήσουμε, σχεδόν όλοι!
Αν τα ταμεία του κράτους κηρύξουν στάση πληρωμών, το δικό μας το πορτοφόλι θα τα βγάλει πέρα, αξιότιμοι κύριοι ελεγκτές!

Δεν μας πιανει το auditing (έλεγχος ) που κάνετε κύριοι της τρόικα , ούτε και η κοστολόγησης σας στην ακίνητη περιουσία ,μας φοβίζει!
Ξορκίζουμε τον θάνατο με δικό μας benchmarking, με δικό μας Ατομικό Χρεός, άσχετο απο το δημοσιονομικό των ανίκανων πολιτικών μας!

Θα ζήσουμε υποβαθμισμένοι, αλλά πάντα θα διασκεδάζουμε αγαπητοί κύριοι της Fitch , της Μοody’s ,της S&P! To ξένο και δανεικό χρήμα δεν μας ενδιαφέρει! Ζούμε αλληλοεξαπατώμενοι, είμαστε η κοινωνία της σιωπηρής συνωμοσίας, που δανειζόμαστε απο το δικό μας μέλλον, οχι το δικό σας!

Την δική μας λογική δεν θα την υποβαθμίσετε ποτέ!΄΄
( γιατί το απέραντο φρενοκομείο μας ,δεν πεθαίνει ποτέ... )

Δεν υπάρχουν σχόλια: